ГРИША ПЕТКОВ- композитор, вокален педагог и продуцент

Гриша Петков е роден през 1966г. Средното си образование завършва в средно музикално училище „П. Пипков“ гр. Плевен със специалност фагот. През 1991г. завършва висшето си  музикално образование /композиция, дирижиране и школувано пеене/ в Държавна музикална академия „Панчо Владигеров“ гр. София.

Още като студент в музикалната академия Гриша Петков създава първия частен вокален ансамбъл от 20 души професионални певци. Работата му като диригент на ансамбъла с професионални певци, дава възможност на Гриша да добие и практически опит във вокалното майсторство.

От 1991 до 2003г. се занима успоредно с музика и бизнес.

През 2003г. създава и е директор на фондация „Звезден старт на таланти“, с която развива изключително голяма музикална и обществена дейност в България и чужбина. Работи изцяло в областта на детските и младежки дейности за изява на талантливи деца и младежи в областта на изкуствата, като организира и подпомага провеждането на конкурси и фестивали в страната; неформално обучение на млади музикални и танцови дарования и такива в неравностойно положение и техните публични изяви; подпомага обмена между млади дарования от България, както и от други страни на Европейския съюз; извършва благотворителна дейност, насочена към  подкрепа на младите дарования, развива доброволчеството в България. Развива огромна концертна и фестивална дейност.

2001г. продуцира албум с негови авторски песни на певицата Тереза Бракалова, която в момента е оперна певица в Старозагорската опера.

От 2001 до 2010г. развива активно дейност и като вокален педагог.

Методите, които прилага Гриша Петков като вокален педагог основно са:

 • Овладяване на правилно дишане, звукообразуване, звукоизвличане;
 • Правилно образуване на вокалите и вокализиране;
 • Правилна фразировка и точна индивидуална музикална интерпретация;
 • Създаване в ученика умения за работа с микрофон в студийна и концертна обстановка;
 • Индивидуален подход към всеки ученик, съобразно неговите музикални и певчески възможности.

През 2004г. издава свой албум с електронна музика „ОТКРОВЕНИЕ“.

От 2003 до 2010г. Създава и провежда пролетен и есенен фестивал на изкуствата „ЗВЕЗДЕН МИГ“ в Национален дворец на културата. За дейността си Гриша Петков и фондацията са получили признание и множество поздравителни адреси от: Президентство; Министерство на културата- Национален Център за музика и танц; Министерство на образованието и науката; Министерство на външните работи; Министерство на труда и социалната политика; Министерство на младежта и спорта; Държавна агенция за закрила на детето; Столична община.

Като награден фонд за фестивала „ЗВЕЗДЕН МИГ“, Гриша Петков раздава множество свои песни и предоставя възможност за студийни записи на номинирани участници във фестивала. Развива певческия потенциал на деца и младежи, някои от които продължават да се развиват като певци.

През 2006г. по повод 25 годишния юбилей на Национален дворец на културата Гриша Петков създава и поставя в зала 1 на НДК тийнейджърския мюзикъл „Моят свят“ по либрето на Александра Тодорова, с който печели Първа награда в 11 салон на изкуствата. Мюзикълът е поставян още 3 пъти в зала 1 на НДК.

През 2017г. създава онлайн медийна платформа „МЛАДЕЖКА МЕДИЙНА ГРУПА“- информационен сайт за  популяризиране на младежки дейности и инициативи; талантливи деца и младежи в областите изкуство, наука и спорт; младежи, развиващи свой бизнес; статии с младежка тематика в различни сфери с включени интернет радио и интернет телевизионен канал.

Създава телевизионно студио, в което продуцира четири вида авторски младежки предавания:

 • „БГ ТАЛАНТ“– предаване, в което се представят талантливи деца и младежи в областите изкуство, наука и спорт;
 • „ГЛАСЪТ НА МЛАДИТЕ“– дискусионно предаване с жестомимичен превод, в което се дискутират актуални младежки теми и други актуални теми погледнати през призмата на младите.
 • „ИЗБЕРИ ЗДРАВЕТО“– предаване за здравословен начин на живот. Канят се специалисти, които представят различни възможности за водене на здравословен начин на живот.
 • „#кодУСПЯЛ– седмично предаване, в което се представят младежи, успешно развиващи свой бизнес; младежи, успешно управляващи НПО; младежи, успели в кариерата си, възможности за младежка реализация.

През 2018г. създава ПЛАТФОРМА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ОНЛАЙН КОНКУРСИ.

През 2019г.:

 • Лицензира онлайн радио „СТАРТ за подкрепа и популяризиране на детско и младежко творчество;
 • Възобновява дейността на Арт център „GLP voice“ за индивидуално и групово обучение на деца и младежи с изявени певчески заложби.

През 2020г. създава и лицензира онлайн младежка телевизия STARTtv

ПРЕДСТАВЯНЕ

I. ТВОРЧЕСТВО:

ВОКАЛНА МУЗИКА И ИНСТРУМЕНТАЛНИ ПИЕСИ

Мюзикъл „Моят свят“

II. ПРОДУЦЕНТСКА ДЕЙНОСТ:

Телевизионни предавания:

III. ЗВУКОЗАПИСНО И ТЕЛЕВИЗИОННО СТУДИО

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *